The central church of Thymiana village, Agios Efstratios.

Καλωσορίσατε στα Θυμιανά!

Τα Θυμιανά με περίπου 2800 κατοίκους είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Χίου. Θα το βρείτε περίπου 7 χιλιόμετρα νότια της Χώρας της Χίου, στα σύνορα με τον Κάμπο.

Το χωριό των Θυμιανών, παλαιότερα γνωστό ως Εφημιανά (πιθανότερα επειδή ήταν μια πολύ γνωστή περιοχή) ή Ευθυμιανά, στέκει αγέρωχο στο χρόνο, περήφανο για τις πελεκανιές του, από τις οποίες έβγαινε και εξακολουθεί να βγαίνει η κοκκινωπή Θυμιανούσικη πέτρα. Η πέτρα αυτή ήταν το βασικό δομικό στοιχείο των κατασκευών των σπιτιών και το μεγαλύτερο ποσοστό των παλιών σπιτιών αλλά και καινούργιες κατασκευές είναι χτισμένα με αυτή την πέτρα. Στον κάμπο αναρίθμητα είναι τα κτήρια, οι εκκλησιές και τα πετροντόυβαρα που «φοράνε» θυμιανούσικη πέτρα.

Τα Θυμιανά, όπως και τα περισσότερα χωριά της Χίου είναι χτισμένο μακρυά από τη θάλασσα, για τον φόβο των πειρατών και των θαλάσσιων επιδρομέων. Παρόλα αυτά το χωριό έμεινε στη ιστορία από εκείνη τη νικηφόρα μάχη κατά των πειρατών των μεσαίωνα και σε ανάμνηση της, οι Θυμιανούσοι γιορτάζουν κάθε Τυρινή Παρασκευή και Κυριακή την “Μόστρα” όπου γίνεται η αναπαράσταση της μάχης. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ο ΜΕΟΘ, διατηρεί αναλλοίωτο το έθιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την συμμετοχή των ντόπιων και την αναβίωση του πολεμικού χορού «Ταλίμι» που με το «τουμπί» και τον Δετό αποτελούν ιστορικά στοιχεία συνυφασμένα με την Μόστρα.

Εδώ θα βρεις μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του νησιού προς τιμήν του Αγίου Ευστρατίου, προστάτη των Θυμιανών. Το εκπληκτικό αυτό στολίδι της Χίου είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά με Θυμιανούσική πέτρα το 1890.

Ο Καρφάς,η Αγία Ερμιόνη και ο Μέγας Λιμνιώνας είναι τα παραθαλάσσια θέρετρα και επίνεια των Θυμιανών. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες υπάρχουν αρκετές για τη διαμονή σου κοντά στη θάλασσα, όπως επίσης και ταβερνάκια, εστιατόρια καφενεία και μπαράκια για τη διασκέδασή σου. Στα Θυμιανά λειτουργούν μερικά καφενεία και ταβέρνες για να ζήσεις την εμπειρία του νησιού όπως οι ντόπιοι, μαζί τους.

Επειδή οι Χιώτες αφορμή ψάχνουν για διασκέδαση, στις 4 του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο πανηγυρίζει το εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης. Παραδοσιακές ορχήστρες σκορπούν μελωδίες και ρυθμούς στο χωριό, σε ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα πανηγύρια του νησιού δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι στο λιμανάκι.

Οι λόφοι γύρω από το χωριό σε αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου, αξίζουν να τους περπατήσεις. Αποτελούν μέρος του υπό κατασκευή μονοπατιού της Πέτρας που ξετυλίγει μπροστά σου την ιστορία των πετράδων και χτιστάδων του χωριού, τα συνδικάτα εκείνης της εποχής που συντέλεσαν στην ευημερία του χωριού και των ανθρώπων του. Ένα απολιθωμένο κρανίο βάρους 400 κιλών βρέθηκε στην περιοχή των Κεραμείων. Ανήκε σε προϊστορικό Μαστόδοντα, εάν είδος που κατοικούσε τη Γη 15 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι αυτής της ανακάλυψης πιστεύουν ότι στην περιοχή υπάρχουν θαμμένα και άλλα οστά αυτού του προιστορικού τέρατος!

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, λίγο έξω από τα Θυμιάνα, στέκει για να θυμίζει την μανία των Οθωμανών ενάντια στου Χιώτες το 1822 όπου στην κυριολεξία έκαψαν ζωντανούς περίπου 3000 ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη μονή…

Agios Minas monastery, Thimiana village

Τι να δεις στα Θυμιανά:

Το μοναστήρι των Αγιών Αναργύρων με τη ββοτσαλωτή αυλή
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα
Τον Άγιο Γιάννη τον Φακά με τις τοιχογραφίες και τα σημάδια από την επιδρομή των Οθωμανών το 22
Τον Πύργο στον Άγιο Γιάννη των στενακουσών
Τον Μέγα Λιμνιώνα με την πετρόκτιστη και βοτσαλωτή πλατεία του
Την Αγία Ερμιόνη, το Μαντράκι (το λιμανάκι της) και την πηγή
Τον Καρφά με την αμμώδη παραλία του, τα ρηχά νερά του, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδάκια, τα θαλάσσια σπορ, τα ταβερνάκια και τα καφέ.
Το πέτρινο καμπαναριό στον Αη Γιώργη τον Τραχύ
Τις πελεκανιές στις Κορακιές, στο Άγιο Δημήτριο και στον Στένακα
Την κοκκινωπή παραλία στο Μαυρί

Τι να κάνεις

  • Να περπατήσεις τον κεντρικό δρόμο των Θυμιανών στα βήματα εκείνων που πολέμησαν την περιβόητη μάχη του χωριού ενάντια στους πειρατές που σήμερα το γιορτάζουν στην Μόστρα.
  • Να βγάλεις σέλφι στο πέτρινο πηγάδι στο Καρούλι.
  • Να δοκιμάσεις τις γεύσεις στο Ρούσσικο σε ένα όμορφο περιβάλλον με ενδιαφέρουσα διακόσμηση
  • Να πεζοπορήσεις το «Μονοπάτι της Πέτρας»
  • Να ενημερωθείς για τις δράσεις του ΜΕΟΘ και να παρακολουθήσεις μια βόλτα στην Ιστορία των Θυμιανών

Φωτογραφίες